Váradi András Alapítvány

Közalkalmazottból lett “kulturális közmunkás”

Visszafoglalkoztatás az MTVA-nál

2015. június 04. - Váradi András Alapítvány

 

image_7.jpeg

kép: MTVA székház, hvg.hu

A visszafoglalkoztatás álságos gyakorlata

Régóta ismert, hogy a visszafoglalkoztatás a közmunkával kapcsolatos visszaélések egyik bevett gyakorlata. Visszafoglalkoztatás alatt azt értjük, ha egy intézmény előbb elbocsátja munkavállalóját a közalkalmazotti pozíciójából, majd ugyanarra a feladatkörre később visszaveszi, csak már közmunkásként, ezért kevesebb pénzért, közvetlen állami finanszírozással. Ez törvényellenes, amit azonban gyakran úgy kerülnek meg a munkáltatók (önkormányzatok és közintézmények), hogy más titulust találnak ki az adott munkakörnek. Erre a jogsértésre már 2012-ben felhívta a figyelmet az akkori ombudsman, Szabó Máté. Ennek ellenére a mai napig rendszeresen lehet értesülni a visszafoglalkoztatás törvénysértő alkalmazásáról. 

Ami érthető, hiszen a kormányzat aktívan tett is érte, hogy ez folytatódhasson: az elmúlt években leépítette a visszafoglalkoztatás elleni garanciákat (lásd pl. a kormány 382/2013 rendeletét).

unnamed_1.png

ábra: portfolio.hu

A helyzet súlyosbodását vetíti előre, hogy a kormány külön támogatást jelentett be 2500 közalkalmazott elbocsátására, míg a 2016-os költségvetés tervezete alapján ugrásszerűen növelni tervezi a közmunkásokra szánt kiadásokat: 2016-ban az ideinél 70 milliárddal többet, már 340 milliárd forintot, míg 2018-ban már 464 milliárd forintot költene közfoglalkoztatásra.

unnamed_2.png

ábra: portfolio.hu

Róbert története a kulturális szférából

Alapítványunk Dolgozni.Boldogulni. - Szerződés a valódi munkahelyekért  projektje keretében olyan közmunkások történeteit is összegyűjti és nyilvánosságra hozza, akik visszaélést tapasztaltak saját közfoglalkoztatásuk során. Célunk, hogy ezáltal is hozzájáruljunk a magyar társadalom szemének felnyitásához. Az alapítvány felhívására érkezett személyes történetek közül egy archivátor, irattáros viszontagságairól számolunk most be.

Róbert (anonomitásának megőrzése érdekében nevezzük őt így) végzettsége szerint könyvtárkezelő, könyvtári asszisztens (17 évnyi, az ország vezető könyvtáraiban szerzett munkatapasztalattal), emellett irattáros és adatrögzítői feladatköröket is ellátott önkormányzatnál, nagyvállalatnál és a nonprofit szektorban. Két idegen nyelven beszél. Kedvtelésből szabadidejében kitanulta az Excel kezelését, így felettesei is rendszeresen “átengedtek” neki feladatokat. Összegezzük: képzett, sok szakmai tapasztalattal rendelkezik, szorgalmas, és folyamatos szakmai fejlődésre képes.

Közel negyven munkával eltöltött év után a legutolsó 547 napjából 449-et közmunkásként dolgozott.

Saját bevallása szerint több száz állásra jelentkezett sikertelenül az elmúlt néhány évben. Elszántságát mutatja, hogy mennyiféle munkát elvállalt, ha a saját szakmájában nem talált állást. Volt ő már televíziós kellékes, színpadi díszítő, takarító, betanított köszörűs, illetve diszpécser is az egykori Optikai Műveknél, de daruvezető és betanított marós is az NDK-ban. Közel negyven évi munkatapasztalat után, melyet az elsődleges munkaerőpiacon szerzett, a levélírástól visszamenőleg számított 547 napból 449-et közmunkásként töltött. Közmunkás tapasztalatokat többek között a Magyar Rádióban (MTVA) szerzett. A feladatai mind érettségit és/vagy szakképzettséget igényeltek, Róbertet ún. “kulturális közfoglalkottként”  alkalmazták. 

“...attól sem kapok röhögőgörcsöt, hogy az a munka, amit végzek [...] »rendes munkaviszony« keretében kb. dupla pénzt hozna a konyhára.”

Kulturális közfoglalkoztatottként Róbert azokban a hónapokban, mikor épp közmunkához jut, nettó 66.470 Ft illetményt kap. A közmunkásbér 2015-ben havi bruttó 79.155 Ft, érettségit, illetve szakképzettséget igénylő foglalkoztatás esetén 101.480 Ft. Ezzel szemben már a bruttó minimálbér is 105.000 Ft, ami nettó 75.323 Ft-os keresetet jelentene, azaz közel 9.000 forinttal többet, mint amennyit közmunkásként Róbert jelenleg fizetésnek kap.

“Hogy a »rendes munkaviszonyban« foglalkoztatottakat – főleg a Rádióból (illetve a TV-ből és a Távirati Irodából, azaz MTVA-ból) – tömegével rugdosták ki … na bumm ... mi sokkal olcsóbbak vagyunk.”

Külön érdekesség, hogy kifejezetten az MTVA visszafoglalkoztatás-gyanús, vagyis jogsértő magatartásáról már 2012-ben jelentést készített az ombudsman. Mint azóta kiderült, a KLIK-es kulturális közmunkások is az MTVA-sokhoz hasonló cipőben járnak.

„...csak azért ég a bőr a képemen immáron másfél éve, hogy a [...] párom két [...] műtéttel a puttonyában, napi 10-12 órákat kénytelen dolgozni a szakmájában (a vendéglátóiparban) amiatt, hogy én csak a fentebb említett összeggel tudok hozzájárulni a családi költségvetéshez.”

Mindezek ellenére Róbert meg tudta őrizni humorérzékét. „Kis színesként” az alábbi történetét osztotta meg velünk:

“Amikor 2013 november 18-án reggel először gyülekeztünk a Kunigunda portáján, –  »összeakadt« a tekintettem a véletlenül szintén ott álló ex-kollégámmal (!), D. Tomikával, illetve R. Gézával (utóbbival is volt már közös munkám). Én természetesen üdvözöltem őket. Ők is engem, méghozzá oly módon, hogy amint megláttak a közfoglalkoztatott CSAPAT-ban, zavartan, fejüket lehajtva,  »se puszi, se pá«, azonnal és szó nélkül, pucoltak be egy irodába. Na ezt a jelenetet sem fogom soha elfelejteni.”

Mit kéne tenni?

A Váradi András Alapítvány részletes programot dolgozott ki és bocsátott vitára a közfoglalkoztatás nagymértékű átalakításáról.

Az ombudsman a 2012. évi “A munka méltósága” projektje keretében kiterjedt vizsgálatot folytatott a közfoglalkozás hazai gyakorlatáról, melynek során számos joghézagot, illetve jogsértést fedezett fel a munkáltatóknál.  Következtetései szerint ezek a jogi problémák kizárólag garanciális és számon kérhető törvényi szintű szabályozás, továbbá ahhoz kapcsolódó részletes végrehajtási és igazgatási szabályanyag kialakítása, és a közfoglalkoztatási támogatások ellenőrzésére hivatott, hatékonyan működő monitoring rendszer révén küszöbölhetőek ki.

Írja meg nekünk a saját történetét!

  • Visszásságokat tapasztalt a közmunkavégzés során?
  • Úgy érzi, olyan munkát végeztettek el Önnel, amit közmunka során nem lehetett volna?
  • Elvégezte a közmunkát, mégsem kapott fizetést?
  • Úgy érzi, a polgármester fegyelmező eszközként használja a közmunkát?
  • Elbocsátották állásából, hogy utána közmunkásként vegyék vissza?
  • Közmunkája során a legelemibb feltételeit sem biztosították a munkavégzésének?
  • Hiába szeretne közmunkásként dolgozni, mégsem kap soha közmunkát?
  • Szeretne valódi állást találni, de még csak állásinterjúra sem engedik el a közmunkából?
  • Képzettségéhez egyáltalán nem megfelelő közmunkát végez?

ÍRJA MEG NEKÜNK SAJÁT KÖZMUNKÁS TÖRTÉNETÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://varadialapitvany.blog.hu/api/trackback/id/tr537517642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dunántúli gyerek 2015.06.04. 22:51:14

'Régóta ismert, hogy a visszafoglalkoztatás a közmunkával kapcsolatos visszaélések egyik bevett gyakorlata. '

komolyan? nem tudtam.

- névtelen Lóbelt történetébe még bele is olvastam, mondjuk ő soha nem volt közalkalmazott, szóval nemtom mire példa Lóbelt.

“...attól sem kapok röhögőgörcsöt, hogy az a munka, amit végzek [...] »rendes munkaviszony« keretében kb. dupla pénzt hozna a konyhára.”

- ez komoly, Lóbelt? Akkor mi a fenének dolgozik közmunkásként?

Ja, mi a baj azzal ha az állam spórol?

Jossarian 2015.06.04. 23:30:56

Egyetlenegy kozalkalmazottnak sem fizetnek soha tobbet mint egy kozmunkas mindenkori minimalbere (ha van ilyen). Am alapbol felesleges a kozalkalmazottak 80 szazaleka u.h. nyomas arkot gazolni es oregeket apolni.

aranea 2015.06.04. 23:37:18

ez nem újdonság, már 10 évvel ezelőtt is ezzel trükköztek az önkormányzatok.

dunántúli gyerek 2015.06.04. 23:44:01

@aranea: Vicces, hogy ez most rossz. Végül is, aki nem fizet adót, annak semmi se drága..:)

fay rodisz 2015.06.05. 07:08:15

Az egyre csökkenő fidesz a leggusztustalanabb, legmocskosabb hányadék férgek gyűjtőhelye.

Parasztlengő az imperialistáknak 2015.06.05. 08:38:06

Hat ez qrvajo. Kulturális közalkalmazottbol közmunkások, vezeti fel a poszt.

Aztán hoz 1db példát név nélkül nyilván, aki soha nem volt közalkalmazott.

Gratulálok

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.05. 09:32:43

"az elmúlt években leépítette a visszafoglalkoztatás elleni garanciákat (lásd pl. a kormány 382/2013 rendeletét)."

A megadott linken nem olvasható a rendelet szövege. Elég komolytalan a poszt írójától.

Amúgy nem értem, mi ezzel a probléma. Ha törvénysértő az eljárás, akkor ott a munkaügyi bíróság, a rendes bíróság vagy ha mindezeken nem történik jogorvoslat, akkor az Európai Bíróság. A munkaadók a kiszabott bírságok és kártérítések után százszor is meggondolják majd, folytassák-e ezt a gyakorlatot.

kvadrillio 2015.06.05. 10:18:20

Nemkívánatossá válik a Nyílt Társadalom

Az orosz Állami Duma nemkívánatos kategóriába sorolhatja Soros György amerikai milliárdos álcivil szervezetét, a “Nyílt Társadalom” alapítványt. Valerij Raskin, a kommunista párt képviselője tegnap nyújtotta be az erre vonatkozó javaslatot, és a pártok közt nagy vonalakban konszenzus van arra vonatkozóan, hogy Soros alapítványának vagyonát még a következő hetek során be kell fagyasztani. A képviselő egyben javasolta azt is, hogy a szervezet ellehetetlenítését gyorsított formában vitassák meg, mielőtt újra aktivizálnák, és bekövetkezne egy olyan forgatókönyv, amiben a Nyílt Társadalom alapítvány Ukrajnában, Grúziában és Macedóniában is katalizátorként vett részt.

Raskin elmondása szerint a Nyílt Társadalom alapítvány több mint egy évtizede folytat nyíltan nemzetellenes tevékenységet – nem csak Oroszországban, hanem más országokban is -, miközben Soros György maga is elismeri, hogy aktívan részt vett a Szovjetunió összeomlásának előidézésében, az Ukrajnában véghez vitt narancsos forradalomban, és később az EuroMajdanban. A Szovjetunió összeomlása közvetlenül vezetett ahhoz az egypólusú világrend kialakulásához, amit a nyugati elit Új Világrendnek nevezett, és mostanra megkezdődött a felbomlása.

Soros György alapítványai, és az azzal összeköttetésben működő álcivil szervezetek a világ összes országában ugyanazt a funkciót töltik be; felszámolnak minden olyan társadalmi, gazdasági és politikai struktúrát, ami megakadályozhatja, hogy az adott társadalom ugyanazon hatalmi elit befolyása alá legyen hajtva, ami a nyugati társadalmakat mozgatja. A “Nyílt Társadalom” a nyílt sebből vérző társadalom ideológiája, és minden, a függetlenségre törekvő ország elemi érdeke, hogy felszámolja az általuk fémjelzett társadalombomlasztó elgondolásokat népszerűsítő csoportokat.

Vlagyimir Putyin május 24-én írta alá azt a törvényt, ami lehetővé teszi, hogy a külföldről pénzelt társadalomellenes csoportokat nemkívánatossá nyilvánítsák. Ilyen esetben az adott szervezet vagyonát befagyasztják, az Igazságügyi Minisztérium pedig feltünteti azt a nemkívánatos szervezeteket rögzítő listán. Azt követően a szervezet nem kaphat teret semmilyen sajtóorgánumban, és törvény tiltja, hogy saját médiafelületet üzemeltessen. Ha a Nyílt Társadalom alapítvány felkerül a listára, Soros György Oroszországban tárolt alapítványi vagyonát befagyasztják, és pénzbírságot rónak ki azokra az aktivistákra, akik a figyelmeztetés ellenére továbbra is részt vennének a társadalomellenes ideológia terjesztésében.

MAGYARORSZÁGON IS UNIÓS MILLIÁRDOK LANDOLTAK A SOROS-ALAPÍTVÁNYOKNÁL !...MIKÖZBEN AZ ORSZÁG FELE NYOMOROG !

kvadrillio 2015.06.05. 10:22:49

NORVÉG PÉNHEK SOROS-ALAPÍTVÁNYOKNÁL...
A nyílt nap főszereplői között egyetlen olyan szervezet akad – a Társaság a Szabadságjogokért –, amelyre volt már rossz szava a kormánynak. A TASZ-on kívül a többi, Soros-hálózathoz köthető csoporthoz viszont nem engedi be a nyilvánosságot a Norvég Civil Alap. A Heti Válasz tavaly elsőként írt arról, hogy létezik egy uniós pótkasszaként működő alap, ahol a támogatások elosztásában kiemelt szerep jut Soros György volt vagy jelenlegi alárendeltjeinek. A Norvég Civil Támogatási Alap magyar kedvezményezettjeiről döntő bizottság egyik legtevékenyebb tagja például az a Nizák Péter, aki egyben az Open Society-hálózat magyarországi képviselője. A bírálók, értékelők között foglal helyet a Soros-féle Közép-európai Egyetem kutatója, Krizsán Andrea, valamint a parlamenti LMP-frakcióból még a nagy pártszakadás előtt távozó Kaufer Virág. A Norvég Alapból tavaly július-augusztusban 3,5 millió eurót szórt ki a zsűri, és a teljes összeg harmada Soros-kompatibilis közéleti műhelyeknél landolt.

élhetetlen 2015.06.05. 11:43:22

@dunántúli gyerek: Jaj, kedves gyerek! Az állam nem spórol, mert a közmunkára sokat költenek, csak aki foglalkoztatja a közmunkást, az spórol, mert az állam (adófizetők) fizeti a közmunkást. A kölcsönözhető közmunkásról sem hallottál még? Az új földesúr kérhet közmunkást (neki ingyen van) idénymunkára. Ügyes, nem? Egyébként az államnak, ha spórolna is rajta, nem úgy kéne spórolni, hogy adott munkára kevesebbet fizet a dolgozónak, spórolhatna másként is.

Parasztlengő az imperialistáknak 2015.06.05. 12:44:01

@élhetetlen: tehát az állam nem spórol azon, hogy a közmunkással helyettesíti a közalkalmazottakat. Érdekes, pedig a poszt ezt állítja, igaz, minden bizonyíték nélkül.

Az állam fizeti a közmunkát, a segélyt is az állam fizette. Ha, az állam a drágább közalkalmazottakat közmunkában foglalkoztatja, azzal nyilvánvalóan spórol.

élhetetlen 2015.06.05. 13:08:59

@Kón Bandit: Ez csak neked nyilvánvaló. De azért gondold át, hogy egy közmunkás nem annyiba kerül, mint amennyit a munkás kézhez kap. Sokkal többe. Az egy jó szöveg, hogy legalább kapirgáljon valaki a „segélyért”, de ez többe kerül az államnak, valószínű, mint a segély, haszna meg nem sok. De nem erről van szó, hanem ezzel a rendszerrel való visszaélésröl. Egy állami foglalkoztató, aki elszámol az állammal, és közmunkást alkalmaz, az spórol, de, ha ezt a közmunkást az állam fizeti, és sokba kerül, akkor az állam nem spórol. (Adott emberekkel meg jól kitol). Nem tudom, érthető-e.

Parasztlengő az imperialistáknak 2015.06.05. 14:24:56

Hat elég érdekes logika, hogy a közmunkás hogyan kerülhet többe, mint a közalkalmazott. Gondolom az utóbbi annyiba van az államnak, amennyit kézhez kap, ugye?

BirkaFing Média 2015.06.05. 15:03:24

Lassan mondom, hogy mindenki megértse: BOLGÁRIÁBAN MINDEN JOBB!

BirkaFing Média 2015.06.05. 15:06:47

De a viccet félretéve: egy várnai tanár megkeresi a 900 levát is havonta (ez nagyjából br. 426 000 HUF-nak felel meg).

Bérkiegészítésként kötelezően jár 130 leva (13 900 Ft-nyi) кафетеяја, nyáron üdülési hozzájárulás a Naposparton. Szerintetek sztrájkolnak?

exterminador 2015.06.05. 15:20:06

@kvadrillio: Miért nem költözöl oda, ha annyira tetszik a rendszer?

Parasztlengő az imperialistáknak 2015.06.05. 16:31:05

@élhetetlen: és egy közalkalmazott szerinted 122nel kevesebbe kerül?

élhetetlen 2015.06.05. 16:37:43

@Kón Bandit: Nem érted. Ha ugyanannyiba kerül az államnak, de kevesebbet kap a dolgozó (közmunkás), az probléma. A kiszolgáltatottság probléma. De hagyjuk.

Finkelstein mondta hogy utáljam a zsidókat 2015.06.05. 18:21:50

@élhetetlen: hülyegyerek. Mi nem gondolkodunk, van nekünk Viktorunk, aki megmondja mit kell hinnünk. Finkelstein bácsi pedig segít neki, hogy lecsapja az ilyen zsidóbérenc ballibsiket mint ti.